Dos de cada tres membres de les colles castelleres de la ciutat de Barcelona que han respost l’enquesta de l’Observatori de l’Afectació de la Covid-19 coordinat pel Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC) preveuen participar en els assajos i actuacions castelleres d’aquest 2022 amb normalitat. Aquesta és una de les principals dades extretes del qüestionari realitzat entre el 10 i el 24 de febrer passats, que ha rebut 528 respostes dels castellers i castelleres de les vuit colles de la ciutat. Els resultats reflecteixen una situació força més optimista que fa un any, però la participació encara estarà condicionada a l’evolució de la pandèmia i es constata que una part del col·lectiu s’ha despenjat força de l’activitat durant l’aturada.
Així, un 28,4% dels castellers preveu participar més o menys en funció de la situació sanitària. Aquesta tendència és més accentuada entre les persones més grans, les dones i aquells que continuen veient l’assaig com un espai especialment propici per la transmissió de la Covid-19. Val a dir, en aquest sentit, que aquesta percepció ha baixat molt després de l’experiència de la tardor passada i la generalització de la vacuna: aquells que hi estan d’acord han passat del 59,7% en l’enquesta que l’Observatori va fer a inicis de 2021 al 23,5% actual.
Un 6,3% dels enquestats, però, no preveuen participar gaire o gens aquest any. En aquest cas, les raons tenen a veure també amb qüestions alienes a la Covid: es tracta de persones que ja no havien participat gaire o gens el 2019, abans de la pandèmia; que els feia mandra tornar-hi la tardor passada; i que tenen una percepció més negativa que la mitjana de la situació de la seva colla i de la feina que s’ha fet el darrer any.
En aquest sentit, respecte el 2021 es constata que en el moment de tornar a l’activitat, a la tardor, gairebé un 29% dels enquestats tenien ganes de fer castells però estaven preocupats per la situació sanitària i que un 26,5% reconeixen que s’havien desconnectat dels castells. És a dir, més de la meitat dels enquestats tenien reticències a tornar-hi per un motiu o altre. Tot i això només un 14% dels enquestats finalment no van participar en actuacions i assajos. Les dades apunten que aquesta decisió es va fonamentar més en la mandra de tornar que en la por a la transmissió de la Covid-19.
És important també el fet que només un 13% dels enquestats van tenir sensació de risc Covid participant en assajos, mentre que un 27% va perdre aquesta sensació a mesura que passava el temps. Igualment, hi ha una valoració molt positiva de l’actuació de la colla en cas que es detectés algun positiu, així com de la feina feta en general durant el 2021, amb una valoració mitjana de 4.34 (entre 1 i 5).
Un altre element interessant és que un 85,8% dels enquestats estan d’acord o molt d’acord amb l’enunciat “la darrera tardor retrobar-se amb els companys i companyes ha estat més important que els castells que haguem fet”.
Gairebé tres de quatre enquestats creuen que la situació de pandèmia està afectant molt la seva colla, i també són majoria els que pensen que es trigarà anys a recuperar el nivell previ, però al mateix temps sis de cada deu enquestats creuen que la colla està en una situació millor a la que s’esperaven, i només un 7,7% la veu pitjor.
Finalment, val la pena remarcar que s’ha reforçat el consens entorn la necessitat que les persones que participin en l’activitat castellera es vacunin o es facin tests. Fa un any la nota mitjana (entre 1 i 5) va ser de 3.9 i ara és de 4.1.
L’Observatori de l’Afectació de la Covid-19 és un projecte del Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC) juntament amb l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i la Coordinadora de Colles Castelleres de la Ciutat de Barcelona (CCCCB). El projecte també ha rebut el suport del ministeri de Cultura, la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner.
En aquest vídeo podreu seguir la presentació pública dels resultats: