Unes quaranta persones van assistir aquest dimarts dia 3 de maig a l’acte de lliurament dels V Premis CEPAC de treballs de final de grau i de postgrau. Aquest acte va servir per reivindicar la necessitat d’una recerca plural en l’àmbit casteller que, alhora, ajudi les colles i la salvaguarda del fet casteller. En aquest sentit, Mar Solé Amenós, estudiant del màster en Psicologia General Sanitària de la Universitat de Girona i guanyadora del Premi amb el seu treball sobre trastorns alimentaris en el fet casteller, va destacar que el guardó no només era un reconeixement a la seva recerca, sinó també una manera de difondre-la, tenint en compte que tracta una temàtica important i sensible. Quant a Marta Prat Carrió, estudiant del màster en Optometria i Teràpia Visual de la Universitat Politècnica de Catalunya i que va obtenir l’Accèssit amb la seva proposta d’un programa d’entrenament visual integrat, va explicar que la pandèmia havia impedit dur a terme la part pràctica de la recerca, però que aviat espera que es pugui fer realitat.
L’acte també va servir per a presentar la situació de la recerca que s’està fent en el marc de la II Beca CEPAC: un estudi sobre la composició social de les colles castelleres. Les responsables, Elisa Alegre-Alís i Mireia G. Mohedano, van explicar que ja s’ha fet una primera reunió amb colles participants i van remarcar el caràcter pioner de l’estudi i l’interès que tindran les dades per a les agrupacions castelleres, per la qual cosa demanen que s’hi impliquin.
El president del CEPAC, Miquel Botella, en primer lloc va voler agrair el suport de l’Ajuntament de Tarragona i la Biennal del Concurs de Castells, que aporten la dotació tant del Premi -que ja té convocada la VI edició- com de la Beca. També va destacar el moment de transformació que viu el CEPAC, com a impulsor de recerca pròpia via la Beca i altres projectes. Tant el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Joan Ibarra, com la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, van coincidir també en la necessitat d’aprofundir en aquest impuls de la recerca i fer-ho de manera coordinada entre els diversos actors implicats.