L’equip conformat per Carles Esteve, Enric Güell i Pau Ricomà serà l’encarregat de desenvolupar al llarg dels pròxims dotze mesos propostes de millora de cara al Concurs de Castells de Tarragona, incloent-hi qüestions com ara la taula de puntuació, en el marc de la III Beca CEPAC, convocada conjuntament amb la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller. El jurat també ha atorgat el VII Premi CEPAC de treballs de recerca universitària a Elisenda Plana i un accèssit a Pau Marcé.
L’objectiu d’aquesta tercera beca era “oferir als òrgans que han de prendre decisions sobre l’organització del Concurs de Castells de Tarragona una base informativa sòlida i útil per al procés de millora d’un esdeveniment ja plenament consolidat i acreditat entre la comunitat castellera”. Després d’examinar les dues candidatures rebudes i valorar-ne tant el seu desenvolupament com el CV de les persones que el proposaven, el jurat ha decidit atorgar la beca al projecte “Propostes per optimitzar el Concurs de Castells i la Taula de Puntuació”, presentat per Esteve, Güell i Ricomà. En aquesta tercera edició la beca té una dotació de 8000 euros, amb el finançament de l’ajuntament de Tarragona -via la Biennal de Castells- i de la Càtedra URV.
El vilafranquí Carles Esteve i Robert ha estat cronista casteller a diversos mitjans castellers i és el president de l’Associació Baròmetre Casteller. El vallenc Enric Güell és embriòleg, aficionat als castells i autor de diversos articles en què s’hi aproximava des del vessant estadístic. L’exalcalde de Tarragona Pau Ricomà Vallhonrat ha estat president de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i el 2004 ja va presentar una innovadora fórmula per reformar la taula de puntuació del Concurs.
Pel que fa al VIII Premi CEPAC, finançat per l’ajuntament de Tarragona i que reconeix els millors treballs de recerca universitària de temàtica castellera, la guanyadora (1000 euros) ha estat Elisenda Plana Armengol, amb “Proposta de glossari terminològic CA-ES del món casteller”, treball de final de grau en Traducció i Interpretació (UPF). Igualment, s’ha concedit un accèssit (500 euros) a Pau Marcé Arroyo per “Estudi de transformació d’un local casteller a un centre cultural”, treball de final de Màster en Gestió Cultural (UOC-UdG).
El jurat de la beca i el premi es va reunir el passat 6 de novembre i estava format per Miquel Botella (president del CEPAC), Joaquim Vilafranca, Marta Calull (directora de la Càtedra URV), Jordi Jaria i Ruben Gaon (president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya), amb Guillermo Soler com a secretari.