Nou de cada deu membres de les colles castelleres de la ciutat de Barcelona asseguren que tornaran a fer castells un cop es pugui des del punt de vista sanitari. Aquest és un dels principals resultats d’un qüestionari desenvolupat pel CEPAC que han respost 952 castellers i castelleres de les vuit colles de la ciutat de Barcelona, en el marc de l’Observatori de l’Afectació de la Covid-19. Igualment, es valora positivament la feina feta des de les colles durant el 2020, mentre hi ha pessimisme de cara a un possible retorn a l’activitat aquest 2021 i es considera que aquest s’ha de produir amb les màximes garanties sanitàries.
Així, el 49,5% dels castellers i castelleres enquestats diuen que quan es pugui tornar a fer castells ho faran amb el mateix compromís que tenien, un 23,2% diuen que ho faran encara amb més compromís i un 17,1% també tornaran, però amb un compromís menor. Només un 10,2% creuen que potser ja no tornaran a la colla.
El 72,2% de les persones que han respost l’enquesta estan d’acord o molt d’acord amb la frase “el 2020 he trobat a faltar molt els castells”. En la majoria de casos s’ha trobat a faltar tant fer castells pròpiament com les relacions socials que es donen dins la colla, si bé aquest segon aspecte és una mica més valorat. Malgrat tot, només una de cada cinc s’ha sentit desvinculada de la colla i el món casteller durant la temporada passada i set de cada deu valoren positivament la feina feta des de la seva agrupació per mantenir viva l’entitat.
Al mateix temps, la situació actual preocupa al col·lectiu. El 73,8% estan d’acord o molt d’acord amb l’afirmació “aquesta aturada per la pandèmia perjudicarà molt la meva colla”, i en canvi només l’11% ho estan amb aquesta altra: “Soc optimista: durant el 2021 les colles tornarem a fer castells”. Tot i això, també hi ha un consens molt gran entorn la idea que no es pot precipitar la tornada: el 84,3% creuen que “la salut és el més important: no hi ha pressa per tornar a fer castells”.
El qüestionari també proporciona pistes sobre les preferències dels membres de les colles de Barcelona sobre com s’hauria de donar aquest retorn. El sentiment majoritari és que ha de ser conjunt i coordinat entre totes les colles i també dins les mateixes. Les opcions d’assajos en grups reduïts que s’allarguin en el temps o de donar prioritat a grups concrets com els castellers de tronc generen rebuig (del 67,2% i el 76,2% respectivament).
Igualment, sis de cada deu persones enquestades reconeixen que els fa “respecte” tornar a assajar per motius sanitaris, i set de cada deu creuen que al principi qui torni a assajar haurà d’estar vacunat o fer-se una prova de diagnòstic. En aquest sentit, el 70,1% asseguren que es vacunaran sense cap recança, mentre que un 20,4% preveuen fer-ho, però després de comprovar-ne la seguretat i eficiència. Només un 2,9% manifesten obertament la seva negativa a vacunar-se. D’altra banda, la possibilitat que els castellers hagin d’assumir directament el cost de les proves diagnòstiques només compta amb el suport d’un 18,9%.
El qüestionari va ser distribuït per les vuit colles entre els seus membres i les respostes es van recollir del 21 de gener al 4 de febrer. L’Observatori de l’Afectació de la Covid-19 està impulsat pel Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC), juntament amb la Coordinadora de Colles Castellers de la Ciutat de Barcelona (CCCCB) i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).
Informació addicional:
- Document PDF amb els resultats globals de l’enquesta
- Vídeo de la presentació dels resultats de l’enquesta (15/02/2021):