Alba Seró Bell-Lloch és la guanyadora de la vuitena edició del Premi CEPAC per a treballs de final de grau i post-grau universitaris de temàtica castellera, gràcies a la seva proposta d’un programa de formació en gènere per a colles universitàries. El jurat del premi, reunit el passat dia 12, també va atorgar accèssits a dos treballs que recuperen la figura d’un grup de grallers de Bellvei del Penedès i de les colles de la ciutat de Tarragona. Al mateix temps, el CEPAC celebra que aquesta és l’edició en la què s’han rebut més originals, un total de vuit. El premi compta amb el finançament de l’ajuntament de Tarragona. 

El jurat va acordar per unanimitat atorgar el primer premi -dotat amb 1000 euros- al treball titulat “Projecte crossa: disseny d’un projecte educatiu de formació en perspectiva de gènere per a colles castelleres universitàries”, presentat per Alba Seró Bell-Lloch com a TFG d’Educació Social a la Universitat de Lleida. El jurat en destaca la bona definició de l’estat de la qüestió, la metodologia, així com la necessitat i utilitat del projecte que planteja i la seva possible aplicabilitat. 

Igualment, el jurat va acordar concedir ex aequo dos accèssits de 250 euros cadascun. El primer correspon al treball titulat “El ressò de la memòria. La figura del timbaler Salvador Castellví (1874-1954) i la colla de grallers Els Pelegrins de Bellvei”, presentat per Irene Urgell Molina com a TFG de Musicologia a l’ESMUC. El jurat en destaca la bona estructura i redacció, l’aportació de dades i documentació inèdites i la tasca de recuperació de la figura protagonista. El segon accèssit és per al treball audiovisual “4 camises. El documental”, presentat per Gio Gonzales, Txell Barbarà i Asser Parreu com a TFG de Periodisme a la Universitat Rovira i  Virgili. El jurat en destaca la bona descripció del naixement i desenvolupament de les colles de Tarragona així com la capacitat de plasmar els sentiments que envolten el món casteller. 

El jurat d’aquesta VIII edició del premi CEPAC ha estat format per: Josep Maria Figueras Pagès (traductor i filòleg, president del CEPAC), Marta Calull Blanch (catedràtica de Química Analítica, professora de la URV), Enric Rovira Ricart (doctor en Epidemiologia), Marina Martín Barceló (geògrafa i tècnica en infraestructura verda especialitzada en Planificació Territorial amb perspectiva de gènere, professora de la URV) i Antonio Sánchez Sánchez (periodista i membre de la junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya). A més, Guillermo Soler García de Oteyza (periodista i antropòleg i secretari del CEPAC) va actuar de secretari del jurat, sense vot.